Administrație

Despre parc

Turism

       

Noutăţi

Galerie foto

O colecţie de imagini din Parcul Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina

Filme

Platoul Luncanilor(platoul Târsa) 

   A fost modelat în şisturi cristaline, cu o suprafaţă larg ondulată, deasupra căruia se ridică vârful Secuiului (948 m) şi vârful Alunului (984 m). În sud, platoul este dominat de culmea Poiana Omului.

 

Vechimea şi continuitatea populării acestei zone de munte este atestată de urmele unei comunităţi care au trăit în zona vârfului Ţâfla (865 m), aparţinând culturii Coţofeni (2500-1800 î.e.n.). Aceştia erau crescători de vite pe care le păşunau pe întinsul platou al Luncanilor. Cele mai multe dovezi ale existenţei oamenilor în zonele înalte ale platformei şi în apropierea ei, aparţin perioadei preromane şi romane, fiind descoperite urme de locuire dacică şi un castru roman pentru trupe aflate în marş (100 x 240 m), aflat în apropierea şcolii din Târsa, cu valuri de pământ groase de cca. 8 m şi înalte astăzi de 1- 2 m.

 

Întreaga zonă este presărată cu gospodării risipite, situate fiecare în mijlocul propriei moşii agricole sau grupate mai multe la un loc în crânguri. Construcţiile tradiţionale sunt din bârne, încheiate la colţuri ‘’băbeşte,, (încleştat).

Accesul în Platoul Luncanilor se poate face dinspre Costeşti prin valea Făeragului, respectiv Boşorod prin Dealul Merişorului-Vf. Secuiului pe drumuri asfaltate. Pentru iubitorii de dumeţii platoul este accesibil pe traseul turistic bandă albastră din Costeşti prin cetatea Blidaru, respectiv pe traseul turistic triunghi roşu din Grădiştea de Munte.

                   

  


© 2009 Administraţia Parcului Natural Gărdiştea Muncelului - Cioclovina | www.gradiste.ro